Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.Toon deze melding niet meer

Sportmassage

NGS-examen sportmassage en licentie NGS

De opleiding sportmassage bij het Opleidingsinstituut Sportmassage Noord- en Oost Nederland leidt op voor het examen sportmassage of welnessmassage afgenomen door het NGS.

Voordat de kandidaat-sportmasseur toegelaten wordt tot het praktijkexamen van het NGS moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Als eerst moet een voldoende resultaat op het theorie-examen gehaald worden. Dit doe je digitaal op locatie bij jou in de buurt. De NGS praktijkexamens zijn in de periode juni, november en februari.  .

Het theorie-examen bestaat uit 4 modulen: anatomie, fysiologie, sportmassagetheorie en kwaliteitszorg. Voor Sportmassage wordt getoetst op MBO4-niveau. Fysiotherpeuten (in opleiding) die aantoonbaar het 2e jaar gehaald hebben, krijgen vrijstelling op de vakken Anatomie en Fysiologie.

Om door het NGS toegelaten te worden tot het praktijkexamen moet naast voldoende punten op het theorie-examen, ook een portfolio worden samengesteld.
Het portfolio wordt in de loop van de cursus gevuld. Cursisten worden bijvoorbeeld tijdig in de gelegenheid gesteld om een snuffelstage (maximaal 1/2 dag) te doen en wordt het behalen van het diploma Reanimatie (NRR-erkend) ingepland. Ook moeten drie cliëntendossiers samengesteld worden; de totstandkoming hiervan kan prima geïntegreerd worden in de stage. De technische vaardigheden op het praktijkonderdeel EHBSO worden tijdens de opleiding getoetst. Het protocol (voldoende) wordt in het portfolio gevoegd. Het volledige portfolio wordt meegenomen naar het praktijkexamen, zodat de examinator deze kan controleren op volledigheid. 

Tijdens het NGS praktijkexamen wordt van de kandidaat-sportmasseur verwacht aan de hand van vooraf gekregen informatie, zelfstandig in samenspraak met de cliënt (model) te komen tot een behandelplan en een deel hiervan uit te voeren. Een examinator beoordeeld op voor de sportmasseur relevante werkprocessen en competenties. De arbeidsproeve bestaat uit de onderdelen Onderzoek, Opstellen Behandelplan, Massage, Tapen/bandageren en Evalueren.

De laatste lessen van de cursus wordt het verloop van het praktijkexamen getraind: in een plenair proefexamen gevolgd door een individueel proefexamen met het eigen examenmodel. 

En wat als je niet direct slaagt voor het theorie- of praktijkexamen?
Dan helpen we je verder. Mocht je geen voldoende halen voor het theorie-examen, dan blijf je actief mee doen in de lessen. Het is enorm leerzaam als je de kans krijgt als model mee te gaan met het praktijkexamen van een medecursist. We zullen je stimuleren om, voordat de zomer begint, je theorie wel af te ronden.


Ter voorbereiding op een (her)praktijkexamen in november/februari, zijn er zo'n 3 á 4 dagdelen les in de periode daarvoor afgaand mogelijk. In overleg vullen we dit in. Kosten zijn 25 euro per dagdeel.

Het inschrijfgeld voor het examen dat je aan het NGS betaald, is voor 1 x theorie en 1 x praktijkexamen. Slaag je niet voor je theorie, dan blijft het deel voor het praktijkexamen 'staan'.

Na het behalen van je diploma, ga je vooral aan de slag en is van belang om via een kennisnetwerk te blijven leren. Wil je je licentie behouden, dan moet je aan de NGS nascholingsverplichting voldoen door cursussen te volgen die door het NGS geaccrediteerd zijn. OSNO biedt ook een groot aantal geaccrediteerde vervolgcursussen. Wil je opgenomen worden in het register van het SCAS (Stichting Certificering Actoren in de Sport), dan moet je de opleiding tot SportZorgmasseur NGS volgen. Dit kan ook bij OSNO. Voor meer info over het SCAS, zie de site van het NGS of SCAS.