Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.Toon deze melding niet meer

Artrogeen mobiliseren

Hoe ziet de cursus eruit?

Er is in deze cursus veel aandacht voor de functionele anatomie van de perifere gewrichten. Naast de osteokinematica (de beweging van de botdelen ten opzichte van elkaar in de ruimte – zoals abductie, endorotatie etc) wordt aandacht besteed aan de artrokinematica. Dit laatste beschrijft hoe ín het gewricht de botdelen ten opzichte van elkaar bewegen. Kennis van de osteokinematica en artrokinematica stelt de cursist staat op zoek te gaan naar oorzakelijke factoren binnen het gewricht (artron) die de klachten van de cliënt kunnen verklaren.

De cursist krijgt hierdoor beter inzicht in de fysiologische bewegingen per gewricht en van het menselijk bewegen in het algemeen. Naast toegevoegde testen worden de basis functie onderzoeken (BFO) nogmaals geoefend. De (sport-) masseur zal de uitkomsten van deze testen kunnen gebruiken om een indicatie te stellen voor gewrichtsmobilisaties.

De theorie wordt steeds zoveel als mogelijk in de ochtenden behandeld. De (bijbehorende) praktische vaardigheden oefenen we in de middagen op elkaar. De praktische vaardigheden betreffen onderzoeks-en behandelvaardigheden.

Pathologie?

Hoe verhoudt zich deze nieuwe behandelmethode voor de (sport-)masseur zich tot de belofte om geen pathologie te behandelen? Bij een bewegingsbeperking, met of zonder pijnklachten, is niet altijd sprake van pathologie. Het kan gaan om een restklacht ná een blessure, of een klacht die samenhangt met niet optimaal gebruik van het bewegingsapparaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overbelastings-klachten als gevolg van een verkeerde houding.

Wél moet de (sport-)masseur in staat zijn om pathologie te herkennen. In de cursus wordt aandacht besteed aan veel voorkomende sportletsels en andere aandoeningen aan de onderste extremiteiten. Het herkennen van rode vlaggen en de mogelijkheden om door te verwijzen, maken deel uit van deze cursus. De (sport-)masseur wordt geleerd op een methodische wijze de klacht van de cliënt te onderzoeken. De vaardigheid om een goede anamnese af te nemen is daarbij van groot belang.

 

Studiebelasting

De gehele cursus omvat 9 dagen en is verdeeld in 3 modules die afzonderlijk te volgen zijn. Iedere module is 3 dagen of 6 avonden. Zie hiervoor de jaarplanning. 

Module 1: enkel, onderbeen en voet     

Module 2: knie                                      

Module 3: heup en onderrug                 

Naast de lesdagen moet de cursist rekening houden met 8 studiebelastingsuren per lesdag om zich de stof en de vaardigheden goed eigen te kunnen maken. Een deel hiervan bestaat uit oefenen van vaardigheden in oefengroepjes. Er vindt geen toetsing plaats.

De totale studiebelasting voor de gehele cursus is 120 uur (ca. 40 uur per module)