Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.Toon deze melding niet meer

Oncologie en massage

Hoe ziet de cursus eruit?

De cursus omvat 7 cursusdagen. De eerste dag vormt de introductie op de cursus. Na een kennismaking met elkaar en de cursusleiders wordt de aanleiding besproken om een cursus te geven voor massage bij kanker. Indien mogelijk worden oefengroepjes gevormd. 

De theorie wordt steeds zoveel als mogelijk in de ochtenden behandeld. De (bijbehorende) praktische vaardigheden oefenen we in de middagen op elkaar. De praktische vaardigheden betreffen niet alleen massagetechnieken. Voordat een behandelplan gemaakt kan worden, zal de (sport-)masseur een uitgebreide anamnese moeten afnemen. De indicaties moeten achterhaald worden maar vooral ook of er sprake is van contra-indicaties. Tijdens de cursus worden (ex-) kankerpatiënten uitgenodigd om over hun ervaringen te vertellen.

Om in de lessen zoveel mogelijk met de praktijk bezig te kunnen zijn wordt aan de deelnemers gevraagd om zich steeds goed voor te bereiden op de les. Dit door de lesstof van te voren goed te bestuderen. De doorlooptijd van de cursus is dusdanig dat ook relevante stage gelopen kan worden. Aan het einde van de cursus wordt getoetst of de cursist de benodigde kennis en vaardigheden heeft opgedaan om op een veilige en verantwoorde manier (ex-)kanker patiënten te kunnen behandelen. 

Relevantie
(Ex-)kankerpatiënten kunnen klachten ervaren van fysieke, sociale en psychische aard. De klachten kunnen ontstaan als gevolg van de ziekte zelf maar ook als gevolg van de medische behandeling. De verwachting is dat er in 2020 een miljoen kanker-overlevenden  in Nederland zijn. Een groot deel daarvan ondervindt nog steeds beperkingen in activiteiten door verminderde belastbaarheid, vermoeidheid en pijn. Beperkingen op psychisch en sociaal gebied zijn bijvoorbeeld: emotionele instabiliteit, angst, somberheid of depressiviteit, onzekerheid, slecht slapen en concentratieproblemen.

Het is aangetoond dat behandeling met, onder andere, massages kunnen zorgen voor een betere kwaliteit van leven en vermindering van klachten tijdens en na de behandeling in verband met kanker. Hier kan een rol voor de (sport-) masseur zijn weggelegd.

 

Studiebelasting 
Er zijn 7 lesdagen van effectief 6 uur les. Naast de lesdagen moet de cursist rekening houden met 8 studiebelastingsuren per lesdag om zich de stof en de vaardigheden goed eigen te kunnen maken. Er vindt een eindtoetsing plaats door het Opleidingsinstituut. Deze bestaat uit een theoretische en praktijktoets. Bij de praktijktoets is het streven om de cursist het onderzoek en de behandeling uit te laten voeren bij een sporter die leeft met de gevolgen van de ziekte kanker 

De totale studiebelasting voor de gehele cursus is ca. 105 uur.