Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.Toon deze melding niet meer

Chronische pijn

Hoe ziet de cursus eruit?

Door neurowetenschappelijk onderzoek naar chronische pijnklachten krijgen we steeds beter inzicht in de wijze waarop pijn ontstaat en in stand wordt gehouden. Deze kennis is van groot belang voor hulpverleners die in hun praktijk in contact komen met mensen met chronische pijn. Sportmasseurs kunnen, op basis van concrete aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek, op een verantwoorde en effectieve manier hun inzet voor mensen met chronische pijn verantwoorden. Mensen met chronische pijn zullen dit als steun ervaren.

Inhoud
De basiscursus omvat 2 dagen. Als eerste worden op eenvoudige manier de neurofysiologische aspecten van chronische pijn uitgelegd. Veranderingen in het centrale zenuwstelsel spelen een belangrijke rol  bij het ontstaan van chronische pijn. Gelukkig zijn deze veranderingen omkeerbaar.

Op basis van wetenschappelijk bewijs worden aangrijpingspunten geformuleerd voor de beoordeling en behandeling van mensen met chronische pijn in de sportmassagepraktijk: hoe kan de sportmasseur herkennen dat er mogelijk sprake is van centrale overgevoeligheid en welke factoren spelen een rol bij het onderhouden van de klachten?  Hoe kan je als sportmasseur bijdragen aan het herstel van de cliënt?

Naast theorie gaan we ook praktisch aan de slag. Aan de hand van casuïstiek gaan we oefenen in het herkennen van chronische pijn.  De vaardigheden om een anamnese af te nemen zijn hierbij belangrijk  en ook het herkennen van lichamelijke signalen die kunnen wijzen op het bestaan van chronische pijn.  Ook leer je hoe je een cliënt kunt helpen door een goede uitleg te geven over chronische pijn. Dat blijkt de eerste, noodzakelijke stap op de weg naar herstel.

Terugkomdag
Na een aantal maanden is het mogelijk om een ‘terugkomdag’ bij te wonen. Cursisten hebben dan de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen, kennis en vaardigheden op te frissen en de laatste inzichten met betrekking tot het ontstaan en de behandeling van chronische pijn worden toegelicht. Cursisten worden gericht uitgenodigd voor deze terugkomdag. 

Doelstelling
Cursisten krijgen inzicht in actuele (neuro)wetenschappelijke kennis over chronische pijn en leren hoe dit vertaald kan worden naar de praktijk van de sportmasseur.

Studiebelasting
Er zijn 2 studiedagen van effectief 6 uur per dag. Daarnaast wordt per studiedag zo'n 8 uur voorbereiding en nabereiding gevraagd. De totale studiebelasting komt op ca. 30 uur.