Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.Toon deze melding niet meer

Manuele lymfedrainage

Voor wie is de cursus geschikt?

Voor alle masseurs. 

Immers, iedere klant zal wel eens te maken hebben met een verminderde drainage. Dat kan door te intensief gesport te hebben (denk aan het fenomeen 'volle' spieren), als gevolg van een acute blessure (de dikke enkel als voorbeeld) maar ook na een operatie of bij een pathologische aandoening. 

De cursus richt zich op de doelgroep Sportmasseurs. Heb jij een andere massage-achtergrond, neem dan contact op voor een intake-gesprek. 

 

reactie van cursist Otto Bos:

Mijn ervaring is dat MLD direct toepasbaar is in de praktijk. Het effect van de MLD behandeling is vrij snel waarneembaar. En het is een dankbare behandeling. De reacties van mijn cliënt waren erg positief; prettig, maar bovenal heel effectief.

 De opzet van de cursus is zondermeer goed te noemen;

  • Goede mix theorie en praktijk,
  • Diepgang theorie is prima en zeker voldoende,
  • Fraai uitgevoerd cursusmateriaal, ook prima als naslagwerk
  • Voldoende mogelijkheden voor eigen inbreng,
  • Cursusduur is precies goed,
  • Deskundige docenten

 Ik kan eigenlijk geen minpuntje bedenken, of misschien één: iets meer gehaktballetjes in de groentesoep.

 Voor wat mij betreft een must voor iedere sportmasseur.


reactie van Jiska de Vries, Massagestudio Yailata 

Ik vind deze techniek een verrijking  voor mijn massagestudio, zeker als ik zie en hoor dat mensen verschil ervaren. Daarnaast geeft het mij meer mogelijkheden om lokale ‘problemen’ aan te pakken. Zeker bij oudere mensen zie ik veel vocht, eerder probeerde ik dat met sportmassage-grepen wel aan te pakken, maar nu zie ik het effect van MLD en dat is echt een waardevolle toevoeging

Zowel in de sauna als in mijn eigen massagestudio pas ik momenteel MLD toe. De locaties van de klachten zijn verschillend: voeten, bovenbenen, rug en schouders, billen. Bij de voeten lijkt het zelfs soms dat de zwelling minder is na 45 minuten behandelen. Een vrouwelijke klant bij mij in de studio ervaarde ook dat haar been ‘lichter’ voelde en dat ze de dagen erna een minder vol en zwaar gevoel had. Tevens werd haar voet minder ‘dik’ door de warmte. De ademhalingsoefeningen slaan goed aan, mensen accepteren het gemakkelijk en je ziet dat ze er rustiger van worden. Van de thuisoefeningen valt me op dat klanten dat een paar keer doen en toch weer laten gaan, net als bij sportmassages.

Wat ik als reactie terugkrijg is vooral dat de ‘pijn’ is afgenomen.

Een vrouw, 63 jaar en nog bijna zo fit als iemand van midden 20, komt altijd voor een sportmassage bij mij in de sauna. Meestal masseer ik vooral haar benen, billen en onderrug. Nu gaf ze aan een pijnlijk bovenbeen te hebben, als ik haar bovenbeen aanraakte was het al gevoelig, naar mijn idee was het vocht, vooral bij de knie was dit te zien, in het bovenbeen vooral te voelen door de spanning en het ‘kussentjes’-gevoel. Samen hebben we ervoor gekozen om een MLD te doen, omdat een sport- of zelfs ontspanningsmassage niet ontspannend was vanwege de gevoeligheid bij aanraking. Na 55 minuten stond ze op van de bank en liep zo de ruimte uit, ik ben haar achterna gegaan om te vragen hoe het ging…ineens viel bij haar een kwartje… en ze riep uit: Mijn been doet helemaal niet meer pijn!

Een werknemer bij de marechaussee, die ik vaker behandel, vooral met sportmassage van de benen, rug, schouders en nek, was nieuwsgierig naar de MLD. Ze vind het leuk om massages uit te proberen en geniet vooral van de meesten. Dit keer heb ik haar rug, schouders en nek met MLD behandeld. Aan het einde van de dag kreeg ik, na een MLD ’s ochtends, een berichtje van haar dat ze ’s middags ineens ervaarde dat ze pijnvrij was in haar rug en schouders. Ze voelde een soort rust, ofzo, schreef ze.

De meesten vinden het een prettige massage, zelfs als het maar 1 been betreft. Tijdens de behandeling worden ze vanzelf stil, houden ze op met praten, beginnen wat te gapen en laten het zich gebeuren, mooi om te zien.

 

.