Deze website maakt gebruik van cookies. Door je bezoek ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees hier meer.Toon deze melding niet meer

Sportmassage

Waarom sportmassage: de rol van de Sportmasseur

Het feit dat zeer veel mensen op één of andere manier sport bedrijven is zeer toe te juichen. Jaarlijks raken zo'n 1,4 miljoen sporters geblesseerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat 70% te voorkomen is door goede blessurepreventie en begeleiding. Daarnaast is gebleken dat een betere begeleiding bij sportblessures en sporthervatting kan leiden tot minder terugkerende blessures. Momenteel kan zo'n 20% van de geblesseerde sporters na een jaar zijn/haar sport nog niet hervatten. Dat zou niet nodig hoeven te zijn. Naast de (sport)arts en (sport)fysiotherapeut kan de sportmasseur ook van grote betekenis zijn. Een braakliggend terrein voor de sportmasseur.

Sportmassage is een serieus beroep geworden dat veel inspanning vergt en kennis vraagt. Naast artsen en fysiotherapeuten heeft de sportmasseur een eigen taak, namelijk het gezonde (sport)lichaam 'gezond' houden.

Als sportmasseur heb je inzicht in de anatomische en fysiologische veranderingen van de sporter, zodat je gezonde sporters op verantwoorde wijze kan begeleiden. Je vakgebied als sportmasseur is in feite de 'blessurepreventie': 'het toepassen van maatregelen en adviezen ten behoeve van de sporters en begeleiders ter voorkoming van sportletsels of verergering danwel herhaling van letsels'.

Het diploma Sportmasseur NGS is een branche-erkend diploma. Er is geen wettelijke bescherming, bv. vanuit de wet BIG. 

Concreet zijn de taken onder andere:

  • Onderzoeken bewegingsapparaat als basis voor behandelplan;
  • Massages in voorbereiding op (sport)activiteiten;
  • Massages na de activiteit ter herstel en ontspanning van spieren;
  • Aanleggen van diverse tapes en bandages: beschermend en ondersteunend;
  • Voorlichting en advies geven m.b.t. training en trainingsomstandigheden;
  • Zorg verlenen bij acuut sportletsel;
  • Zijn van vertrouwenspersoon en geven van morele steun;
  • Intermediaire rol tussen sporter, trainer/coach en eventuele andere zorgverleners;
  • Mogelijke coördinatie uitvoering beleid 'gezond sporten' binnen een vereniging.
  • Registreren van onderzoeksbevindingen, overeengekomen behandelplan en voortgang van de behandelingen.